Malmö

Förra fredagen tog vi ledigt för att åka ner till malmö och gå på Milamässan. Vi har gjort det några gånger förut och tycker det är lite kul avkoppling. Jag har även skrivit om det en gång tididgare här på bloggen. Thomas kan titta på maskiner och jag kan titta på djur, alltså något för oss bägge, men framförallt i år till Thomas stora förtjusning så kunde vi ta tåget (han är som ett barn när det gäller tåg), eftersom det har börjat gå ifrån grannkommunen.
 
Nu var det något år sedan vi var där sist och de hade bytat plats till några nybyggda mässhallar detta året. Tyvärr blev det en ganska stor besvikelse. Det var mycket mindre, vi uppskattade det till ungefär bara hälften så stort, och man gick igenom allting på ett par timmar utan större problem.
 
En av anledningarna till att jag ville dit just i år dock, var att vi var med och sponsrade shettisuppvisningen. Ett stuteri i skåne hade fått förfrågan om att ställa upp och därför sökte de sponsorer. Det var körning någon av dagarna, ponnyridning också tror jag och den dagen vi var där var det ridning.
 
Liten "visa upp sig" - runda för shettisar:
 
 
 
 
En jätteduktig liten tjej på endast 8 år som red ett dressyrprogram och en banhoppning med sin shettishingst på 9 år.
 
 
 
 
 
Film ifrån dressyrprogrammet:
 
 
 
Superduktigt av en så ung tjej och dessutom på en hingst.
 
Hopp:
 
 
 
Ni får ursäkta att det inte är de bästa bilderna men jag har inte lärt mig hur man tar bra bilder när objektet förflyttar sig en massa :)
 
Vi fick veta att denna shettishingsten är den enda i VÄRLDEN som blivit godkänd som shetlandsavelshingst enbart på sina meriter i dressyrtävlingar. Den har alltså inte blivit det via bedömning på utställning som alla andra blir.
 
 Även andra hästraser visade upp sin mångsidighet. Ardennern som är bra till körning exempelvis:
 
 
 
 
Och russen visade sina bästa sidor:
 
 
 
 
 
Som vanligt var det givetvis även uppvisning av vallhundar och vallning, också en sak som jag tycker är fantastiskt imponerande att se.
 
Han som höll i vallningen hade en liten genomgång och berättade lite hur man tränar hundarna. Här är en som precis börjat och då får de ha koppel på sig och bara vänja sig vid fåren och metoderna.
 
 
 
Här har vi en som har vanan inne:
 
 
 
 
Film här också. Tittar ni i hörnet på andra sidan så står där en kvinna i vit kofta, det är hon som ger visselkommando till hunden.
 
 
 
 
Efter ett tag kände vi oss som sagt nöjda med vad som fanns att se och kunde dra oss hemåt igen, betydligt tidigare än vi tänkt oss från början, men det kan vara ganska skönt det också ibland.
 
Nedräkningen har börjat på allvar nu, på tisdag kör vi upp och passande nog har ju våren börjat visa sig:
 
 

Djur

Uj, uj vad tiden går för fort nu. Bara två veckor kvar till vi börjar åka uppåt igen, vi har ju så mycket kvar att göra. Jobbar både med priser och med hemsida, dessutom verkar det hända saker med busskurarna som gör att vi kommer få mer arbete med dem också. Men vi får se, inget är bestämt ännu.
 
Safir får leka lite då och då med Rulle, och nu börjar han verkligen komma in i det och vågar även leka vidare även om Rulle ligger mot staketet. Det är så roligt att se.
 
 
 
Han har även nu fått börja jobba lite på allvar, han börjar ju växa upp och är ingen bebis längre.
Det började med att jag anmälde honom till en utställning i början av mars (efter att ha checkat av med Hovis förstås).
 
En förutsättning för detta är att han behöver arbeta bort en del överskottsenergi, vilket hade varit bra att göra genom longering. På det sättet blir det lättare att sedan jobba med honom på andra sätt också. Men dels är det bra att ha hjälp när man ska lära en häst hur longering fungerar, och dels är jag ju lite mesig, så Hovis sa att hon kunde hjälpa mig någon dag.
 
Dessutom behöver han träna lite på att åka transport igen, för nu är det ett tag sedan så man vet ju inte hur han är att lasta då.
Därför blev det bestämt att jag skulle köra hem till Hovis med honom och så kunde vi prova longera honom lite där med. Men det där med att han kanske skulle vara svårlastad behövde jag inte bekymra mig om, han gick på så fint direkt. Får bara hoppas att han gör det när vi ska på utställning också, för då har jag ingen som kan hjälpa mig (ahh!, vad har jag gett mig in på??! )
 
Hemma hos Hovis kopplade vi så på linan och gick ut för att arbeta honom. När han rusat och busat av sig det värsta var han faktiskt riktigt duktig och förstod snabbt vad det gick ut på.
 
 
Trots att vi bara höll på ca 10 minuter så blev han väldigt trött och svettig  :)
Inte konstigt så som han höll på i början dock.
 
Men man kan inte vara irriterad särskilt länge på en sådan här sötnöt ju.
 
 
 
Nöjd och taggad som jag blev över hjälpen av Hovis och hur duktig Safir var, så blev det så att jag byggde upp en liten rundning här hemma och har nu själv kunnat jobba lite med honom ett par dagar.
 
 
 
Första gången var han väääldigt duktig, antagligen mest för att han var lite mör ifrån gårdagen hos Hovis. Idag var han däremot lite busigare och skulle bocka och protestera några gånger, men han höll sig ändå oftast fint på volten. Vi ska bara lära oss att man inte får äta gräs när man jobbar.........
 
Hundarna de rusar och busar också av sig med jämna mellanrum  :)
 
 
 
Till slut vill jag fråga min kära hundinstruktör en sak. Hur ska man själv lyckas få plats att sova om nu hundarna ska ligga i sängen?
 
 
 
:)

RSS 2.0